Veelgestelde vragen - USA Engines B.V.

Veelgestelde vragen


Nee, met een kenteken kunnen we helaas niet zoveel. Bij een Amerikaan moet je de VIN van de auto weten om o.a. bouwjaar, uitvoering, type motor en onderdelen te achterhalen. VIN staat voor Vehicle Identification Number. De VIN is ingeslagen in het chassis of de -zelfdragende- carrosserie van een Amerikaan. Vanaf 1968 staat de VIN ook op een plaatje op het dashboard zodat je het ook van buitenaf kunt aflezen.

Vrijwel alle Amerikaanse motoren hebben een gietnummer. Dit geldt ook voor o.a. cilinderkoppen en krukassen. Met dit gietnummer kan USA Engines voor u uitzoeken wat u voor motor heeft. Een gietnummer kan zowel letters als cijfers bevatten.

Dat verschilt per motor. Als u ons een foto van uw motor stuurt kunnen we u vaak al vertellen waar u moet zoeken. Als het een “moeilijk geval” betreft nodigen we u uit om een keer langs te komen met uw auto of motorblok.

Bij een Dodge LA smallblock staat het bijvoorbeeld aan de bestuurderszijde op de zijkant van het blok:


Bij oudere Amerikaanse motoren wordt de inhoud opgegeven in Cubic Inches, vaak afgekort tot “CI” of “CID”. Eén Inch = 25,4 mm. Een kubieke Inch = 0.016387 liter. Er gaan 61 kubieke Inches in een liter, dus een 289 CID motor heeft een inhoud van 289 / 61 = 4,7 liter (afgerond)


Tot circa 1972 werd het vermogen van Amerikaanse motoren opgegeven in Gross SAE pk’s. Bij deze meting werd het vermogen van een motor gemeten zonder de ventilator, de dynamo, de stuurbekrachtigingspomp, de aircopomp enz. en met een geoptimaliseerd uitlaatsysteem. Dan krijg je mooie hoge waardes, maar eenmaal in de auto blijft daar een stuk minder van over. Na circa 1972 worden bij de SAE Net Horsepower al deze hulpaggregaten wel meegenomen in de meting.

1 Gallon = 4 Quart = 3,8 liter. Dus 1,5 Gallon = 1,5 x 3,8 = 5,7 liter olie.

Amerikaanse auto’s hebben in de regel een teller in mijlen. 1 mijl = 1,6 kilometer (afgerond). Als je op de teller 50 mijl rijdt ga je dus 50 x 1,6 = 80 km/uur.

NB: Canadese auto's hebben in de regel wél een kilometerteller - en geen mijlenteller.

1960 late 1961 1962 Corvette Restored Speedometer | eBay

De VIN staat op uw kentekenbewijs. In Nederland wordt dit het Chassisnummer genoemd. Verder staat de VIN op een plaatje dat aan de bestuurderszijde op het dashboard zit. Je kunt dit van buitenaf door de voorruit zien. De VIN is ook ingeslagen in (het chassis van) de auto, bijvoorbeeld in een deurstijl, het schutbord of een chassisbalk. Deze plaats staat in de regel op je kentekenbewijs vermeld.

NB1: de letters “i”, “o” en "q" komen niet voor in een VIN. De cijfers “1”, “0” en "9" wel. Als je twijfelt zie je dus een cijfer en geen letter staan.

NB2: vanaf 1981 bestaat de VIN uit 17 tekens. Daarvoor was de VIN korter en verschilde per fabrikant. Voor 1954 was er nog geen VIN. Auto's werden toen geregistreerd op hun motornummer - wat dus niet meer klopte bij inbouw van een andere motor.