Landrover Defender 130 2004 | Blog | Projecten

Landrover Defender 130 2004

Motor vervangen, Transmissie vervangen, Nieuw RVS uitlaatsysteem.
14 February 2023

Romke Postma van Autodrijf Postma uit Damwoude belde ons met de vraag of wij ook LS motoren verkochten. Op het moment van aanvraag werd hier net de laatste hand gelegd aan een ombouw in een Dax Cobra. Bij die auto hebben we een Chevrolet TPI 5.7 liter V-8 motor vervangen met een Chevrolet LS1 V-8 motor (o.a. gebruikt in de Corvette C5). Dat was voldoende informatie voor Romke om een bezoekje aan onze fabriek in Kiel-Windeweer te brengen. De Cobra werd bekeken en de LS1 besteld.


Deze LS1 moest echter niet in een Cobra komen maar in een Landrover Defender 130. Deze Defender kwam in 2004 uit de fabriek met een 2.5 turbo diesel motor met 90KW (123PK). De LS1 is goed voor zo’n 400PK. Enige aanpassingen bij een dergelijke swap zijn dan wel vereist indien je veilig met de Landrover op pad wilt, en de RDW vindt hier ook wat van.

Na de nodige gesprekken met Romke werd besloten dat de Defender naar Kiel-Windeweer moest komen voor inbouw van motor, bak en uitlaatsysteem. De afwerking inclusief aansluiten op het originele instrumentarium van het dashboard heeft hij zelf voor zijn rekening genomen.


Het schrijven van deze tekst gaat een stuk vlotter dan het uitvoeren van een dergelijke klus. Met name de toelevering van onderdelen uit Amerika was een struikelblok in de planning. Uiteindelijk hangt de LS1 in de Defender alsof het een fabrieksoptie betreft. De Defender is bij de RDW goedgekeurd met LS1 en nieuwe automatische transmissie.


Het resultaat mag gezien (EN GEHOORD) worden. De Defender “Black Jack” is een imposante verschijning met een bijpassend imposant motorblok en V-8 sound.