Pontiac Firebird 301 turbo naar 455 non turbo | Blog | Projecten

Pontiac Firebird 301 turbo naar 455 non turbo

(Smokey and the Bandit)
04 March 2023

Als autoliefhebber weet je dat sommige auto's iconisch zijn en dat geldt zeker voor de Pontiac Firebird. In 1980 introduceerde Pontiac de Firebird 301 Turbo, maar deze motor was geen succesformule en is daarom alleen in 1980 en 1981 geproduceerd. Jarno had zo'n Firebird Turbo, maar de motor was moegestreden en er waren specifieke onderdelen voor de 301 Turbo nodig die moeilijk te vinden en duur waren.

USA Engines had echter een plan B: vervang de 301 Turbo door een 455, de grootste Pontiac V-8 motor. Met een longblock op voorraad en enkele leuke goodies zoals een setje Keith Black Hypereutectic zuigers met chroom moly zuigerveren, een roller distributieset, ARP drijfstangbouten en een street performance nokkenas, kon USA Engines aan de slag. Want bigger is always better -en met een beetje meer compressie en wat wildere nokkenas gaat het nog net iets mooier.

Het vervangen van de motor was echter niet eenvoudig, omdat de aanbouwdelen van de 301 Turbo anders waren dan die van de 455. Maar USA Engines bouwde de 455 geheel op met nieuwe aanbouwdelen, waaronder een Edelbrock 4V intake met daarop een 750 CFM Edelbrock carburateur, een MSD ontsteking, CVF Racing poelies met steunen en nog wat Pontiac specifieke delen van Butler Performance.

Het eindresultaat is een Firebird met koppel vanaf stilstand en een auto die Jarno qua performance niet weer herkent in de meest positieve zin. De auto hadden we (zusterbedrijf EPS Uitlaten) in het verleden al eens voorzien van een dubbel uitlaatsysteem met een mooie donkere V-8 roffel. Met de nieuwe motor klinkt deze ook nog eens een stuk voller en met name agressiever, Win/Win!


Het resultaat is een Firebird met koppel vanaf stilstand en een auto die Jarno qua prestaties niet meer herkent in de meest positieve zin. Met de nieuwe motor klinkt de auto ook nog eens een stuk voller en agressiever, mede dankzij het dubbele uitlaatsysteem dat in het verleden al door zusterbedrijf EPS Uitlaten was geïnstalleerd.

USA Engines is de specialist in Amerikaanse motorblokken voor allerlei toepassingen. Of het nu gaat om een auto, een lichte bedrijfswagen, een boot of een industriële toepassing, USA Engines heeft altijd de juiste motor voor jouw project. En als je net als Jarno een motor wilt vervangen of upgraden, dan kan USA Engines je daarbij helpen met advies en de beste onderdelen.